Info – Pensioen en fiscaliteit in 2020

Info – Pensioen en fiscaliteit in 2020

Welk regime verkiest u als zelfstandige tussen het VAPZ, het sociaal VAPZ, pensioensparen of langetermijnsparen?

Het VAPZ is fiscaal aftrekbaar in de personenbelasting ten belope van maximaal 8,17% van uw netto belastbaar inkomen (te indexeren) van drie jaar geleden met een maximale premie van ongeveer 3.260 euro.

Het sociaal VAPZ is fiscaal aftrekbaar in de personenbelasting ten belope van maximaal 9,4% van uw netto belastbaar inkomen (te indexeren) van drie jaar geleden met een maximale premie van ongeveer 3.750 euro.

Om de maximale premie in aftrek te kunnen brengen voor een gewone VAPZ of sociaal VAPZ moeten uw inkomsten van drie jaar geleden dus ongeveer 37.490 euro (niet geïndexeerd) of 40.000 euro (geïndexeerd) bedragen.

De twee regimes van de VAPZ, die toelaten om de premies in aftrek te brengen van uw professionele inkomsten hebben ook een positieve impact op de sociale bijdragen en op de gemeentelijke opcentiemen, zodat dit een belastingvoordeel van 60% kan opleveren.

De premies gestort in het kader van pensioensparen zijn fiscaal aftrekbaar ten belope van 990 euro in 2020. De belastingvermindering bedraagt 30% van de betaalde premies.

Rekening houdend met de impact op de gemeentelijke opcentiemen bedraagt het belastingvoordeel ongeveer 32%.

De premies gestort in het kader van het langetermijnsparen zijn fiscaal aftrekbaar ten belope van 2.390 euro in 2020 voor zover uw netto belastbaar professioneel inkomen 36.250 euro bedraagt. De belastingvermindering bedraagt 30% van de betaalde premies. Rekening houdend met de impact op de gemeentelijke opcentiemen bedraagt het belastingvoordeel ongeveer 32%.

2020-01-03 – K. VDN