Flash – Bouw ik of renoveer ik?

Flash – Bouw ik of renoveer ik?

Op het vlak van BTW is deze vraag van groot belang. Indien ik bouw moet er 21% BTW worden afgedragen aan de staat, behalve in 32 steden en gemeenten, en als ik renoveer moet 6% worden afgedragen.

Indien werken in onroerende staat worden gerealiseerd in een onroerend goed dat ouder is dan 10 jaar, dat hoofdzakelijk wordt gebruikt voor bewoning en waarbij de werken zijn gefactureerd aan een eindgebruiker die een attest ondertekent, bedraagt de BTW 6% behoudens uitzonderingen. Voor volgende werken bedraagt het tarief 21%:

  • Voor de prestaties van de architect en anderen;
  • Voor werken aan de tuin;
  • Voor de bouw van een zwembad.

Om er zeker van te zijn dat het gaat om een renovatie en niet om een nieuwbouw, is het van belang dat de essentiële elementen van de structuur en de draagmuren behouden blijven.

Het behoud van een gevel volstaat dus niet om het tarief van 6% te genieten. Ook uitbreidingswerken kunnen genieten van 6%, voor zover het oude gedeelte groter blijft dan het nieuwe gedeelte en voor zover het nieuwe gedeelte niet kan functioneren zonder het oude. Het moet een geheel vormen met de gemeenschappelijke delen (traphal, liften,….). 

2020-01-03 – K. VDN